Skip to main content

Wat is sondevoeding?

Sondevoeding uitgelegd in 1 min

Sondevoeding is een methode voor het leveren van voedingsstoffen aan het lichaam wanneer iemand niet in staat is om normaal voedsel via de mond in te nemen. Dit kan voorkomen als gevolg van medische aandoeningen zoals slikproblemen, darmziekten, of na een operatie. Bij sondevoeding wordt een speciale buis, een sonde genaamd, via de neus of de buikwand ingebracht om voedingsoplossingen rechtstreeks in het spijsverteringsstelsel te brengen[1,2]. De voedingsstoffen worden vervolgens opgenomen in de bloedbaan om het lichaam van de nodige energie en voedingsstoffen te voorzien.

Wanneer krijg je sondevoeding?

Sondevoeding wordt voorgeschreven wanneer een individu niet in staat is om voldoende voeding of hydratatie via de mond binnen te krijgen om aan zijn of haar voedingsbehoeften te voldoen. Dit kan om verschillende redenen voorkomen en is niet uitsluitend afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Bijvoorbeeld, sondevoeding kan nodig zijn bij [1,2]:

1. Slikproblemen

Personen met ernstige slikproblemen, die kunnen worden veroorzaakt door neurologische aandoeningen, beroertes of bepaalde medische behandelingen, kunnen moeite hebben met het veilig doorslikken van voedsel en vloeistoffen.

2. Darmziekten

Patiënten met ernstige darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen problemen hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit de darmen, ongeacht hun gewicht. Sondevoeding kan helpen om de voedingstekorten aan te vullen.

3. Gewichtsverlies

Hoewel gewicht een factor kan zijn bij het overwegen van sondevoeding, is het niet het enige criterium. Artsen zullen de algehele gezondheidstoestand, het vermogen om te eten en te drinken, en de specifieke behoeften van de patiënt in overweging nemen bij het beslissen of sondevoeding noodzakelijk is.

Wat zit er in sondevoeding?

Sondevoeding is een speciaal samengestelde vloeibare voedingsoplossing die alle essentiële voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft voor groei, herstel en het dagelijkse functioneren. Het doel is om patiënten te voorzien van een uitgebalanceerde inname van voedingsstoffen, ongeacht hun vermogen om normaal voedsel te eten.

Hier is een overzicht van wat er in sondevoeding zit [6,7]:

  • Eiwitten: Proteïnen zijn de bouwstenen van het lichaam en essentieel voor de opbouw en het herstel van weefsels. Ze spelen ook een rol bij het handhaven van de immuniteit en de hormoonproductie.
  • Koolhydraten: Koolhydraten, meestal in de vorm van glucose, leveren energie die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
  • Vetten: Intraveneuze vetemulsies bevatten essentiële vetzuren en calorieën die nodig zijn voor energie- en celmembraanopbouw.
  • Vitaminen en mineralen: Sondevoeding bevat een volledig scala aan vitamines (bijv. vitamine A, C, D) en mineralen (zoals calcium, magnesium) om tekorten te voorkomen en normale lichaamsfuncties te ondersteunen.
  • Elektrolyten: Natrium, kalium en chloride zijn enkele van de belangrijkste elektrolyten die in sondevoeding worden opgenomen om de balans van lichaamsvloeistoffen te behouden.
  • Water: Water is een cruciaal bestanddeel van sondevoeding, omdat het helpt bij het oplossen van voedingsstoffen en het handhaven van de hydratatie van de patiënt.

Het specifieke type sondevoeding en de exacte samenstelling ervan kunnen variëren afhankelijk van de medische behoeften van de patiënt. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld sondevoeding nodig met een hoger eiwitgehalte voor weefselherstel, terwijl anderen een specifieke formule nodig kunnen hebben om allergische reacties te voorkomen.

Hoe wordt sondevoeding toegediend?

Sondevoeding wordt toegediend via een speciale buis, bekend als een sonde, die rechtstreeks toegang biedt tot het spijsverteringsstelsel van de patiënt. De keuze van de sonde en de toedieningsroute hangt af van de individuele behoeften en medische conditie van de patiënt. Toediening kan door middel van zwaartekracht: het voedingszakje wordt opgehangen aan een perfusiezuil. Er kan ook een pomp worden gebruikt om een regelmatige stroom voedingsstoffen naar het spijsverteringskanaal te garanderen.[2]

Hier zijn de twee meest voorkomende methoden voor het toedienen van sondevoeding[2]:

Meer weten over voedingssonde

Bij deze methode wordt een flexibele buis door de neus in de maag geleid. Dit is een niet-invasieve en tijdelijke optie die vaak wordt gebruikt voor kortdurende sondevoeding, zoals na een operatie of tijdens herstel van slikproblemen. De NG-sonde kan worden vastgemaakt aan de neus en de buitenkant van het gezicht van de patiënt.

In sommige gevallen kan een langdurige behoefte aan sondevoeding vereisen dat een permanente opening wordt gecreëerd in de buikwand, rechtstreeks in de maag. Deze opening, bekend als een gastrostomie, wordt gemaakt door een chirurg en maakt het mogelijk om sondevoeding via een PEG-sonde (Percutane Endoscopische Gastrostomie) rechtstreeks in de maag te brengen. Dit type sonde is geschikt voor patiënten met langdurige behoefte aan voedingsondersteuning.

De duur van sondevoeding kan variëren afhankelijk van de medische situatie, de voedingsbehoeften en het herstelvermogen van elke patiënt. Regelmatige beoordeling van de behoefte aan sondevoeding in samenwerking met zorgverleners is essentieel om de juiste behandeling te garanderen.

Speciaal ontworpen voor sondevoeding. De toediening van voedingsstoffen via een pomp zorgt voor een constante stroom van voedingsstoffen naar het spijsverteringskanaal.

  • Flocare Infinity: Een draagbare voedingspomp, speciaal ontworpen om veilig en gemakkelijk sondevoeding toe te dienen.
  • Kangaroo Joey: Een draagbare voedingspomp waarmee continue sondevoeding kan worden toegediend.
  • Compat Ella: Een draagbare voedingspomp eenvoudig in gebruik, robuust en mobiel.

Ontdek onze nutritiepompen voor de toediening van enterale voeding op onze webshop

Hoe lang kun je leven op sondevoeding?

Sondevoeding wordt vaak gebruikt voor kortdurende periodes tijdens herstel na operaties, bij tijdelijke slikproblemen, of om voedingstekorten aan te vullen. In deze gevallen kan het gebruik van sondevoeding beperkt zijn tot enkele weken tot enkele maanden, totdat de patiënt in staat is om weer normaal te eten.

Bij patiënten met chronische medische aandoeningen, zoals ernstige darmziekten of neurologische aandoeningen, kan sondevoeding gedurende langere tijd nodig zijn. In deze gevallen kan sondevoeding maanden tot zelfs jaren worden voortgezet om de voedingsbehoeften van de patiënt te blijven ondersteunen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat sondevoeding meestal wordt beschouwd als een tijdelijke oplossing en dat het doel van de behandeling is om de patiënt te helpen herstellen en terug te keren naar normale eetgewoonten wanneer dat mogelijk is. Het is altijd noodzakelijk om de voortgang van de patiënt ù=ùm=en de behoefte aan sondevoeding te evalueren in samenwerking met medische professionals. De duur van sondevoeding kan sterk variëren van patiënt tot patiënt, en de beslissing om het al dan niet voort te zetten, wordt bepaald door de individuele medische situatie en behoeften.

Bronnen

1. Enteral tube feeding in adults, R.Scott, TE Bowling

2. Enteric Feedings Adebayo Adeyinka; Audra S. Rouster; Menogh Valentine.

6 . UZ Gent sondevoeding

7. Comprendre la nutrition entérale Ligue contre le cancer France