Skip to main content

Enterale en parenterale voeding

Het verschil tussen enterale en parenterale voeding

Enterale en parenterale voeding zijn beide vitale methoden voor het leveren van voedingsstoffen aan patiënten die niet in staat zijn om voedsel via de normale orale route in te nemen[1]. Het belangrijkste onderscheid tussen deze twee benaderingen ligt in de manier waarop de voedingsstoffen aan het lichaam worden toegediend.

Betekenis van enterale voeding[2]

Enterale voeding verwijst naar het toedienen van voedingsstoffen via het spijsverteringskanaal. Dit kan gebeuren via een nasogastrische sonde (neus-maagsonde), een gastrostomiesonde die rechtstreeks in de maag of in de dunne darm wordt geplaatst. Deze methode maakt gebruik van de natuurlijke spijsverteringsprocessen van het lichaam, waarbij voedingsstoffen worden opgenomen in de bloedbaan via de darmwand. Enterale voeding wordt vaak gebruikt bij patiënten met een functionerend spijsverteringsstelsel die tijdelijk niet in staat zijn om te slikken of te kauwen vanwege medische aandoeningen zoals brandwonden, kanker, of neurologische problemen

Meer weten over de nasogastrische sonde

Meer weten over gastrostomie

 

  1. Natuurlijke spijsverteringsprocessen: Enterale voeding maakt gebruik van het spijsverteringsstelsel van de patiënt, wat zorgt voor een natuurlijke opname van voedingsstoffen. Dit kan de gastro-intestinale functie stimuleren en bijdragen aan een gezondere darmflora.
  2. Minder risico op infecties: Omdat enterale voeding het spijsverteringskanaal volgt, is er over het algemeen minder risico op infecties dan bij parenterale voeding, waarbij een directe toegang tot de bloedbaan vereist is.[2,3]
  1. Hangt af van het spijsverteringsstelsel: Enterale voeding is niet geschikt voor patiënten met ernstige spijsverteringsproblemen of darmobstructies, aangezien voedingsstoffen mogelijk niet goed worden opgenomen.
  2. Risico op aspiratie: Patiënten met slikstoornissen lopen het risico op aspiratie, waarbij voedingsstoffen per ongeluk in de luchtwegen terechtkomen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen en longinfecties.
  3. Beperkingen van het dieet: Het type voeding dat via enterale voeding kan worden toegediend, is beperkt. Sommige patiënten kunnen verlangen naar vast voedsel, wat niet mogelijk is bij enterale voeding.
Enteraal medicatie toedienen

Enteraal medicatie toedienen is een aspect van enterale voeding, waarbij medicijnen worden gegeven aan patiënten via dezelfde sonde waardoor voedingsstoffen worden toegediend. Dit biedt een effectieve manier om de benodigde medicatie rechtstreeks naar het spijsverteringsstelsel te leiden, wat vooral handig is voor patiënten die tijdelijk niet in staat zijn om medicijnen via de mond in te nemen.

Let op: Geneesmiddelen niet rechtstreeks in de zak toevoegen tenzij uw arts dit als zodanig heeft voorgeschreven.

Parenterale voeding

Aan de andere kant verwijst parenterale voeding naar het toedienen van voedingsstoffen rechtstreeks in de bloedbaan, om het spijsverteringsstelsel volledig te omzeilen. Dit gebeurt via intraveneuze (IV) lijnen. Parenterale voeding wordt gebruikt wanneer het spijsverteringsstelsel niet in staat is om voedingsstoffen adequaat op te nemen of wanneer het volledig buiten werking is. Dit kan voorkomen bij patiënten met ernstige darmziekten, darmobstructies, of na chirurgische ingrepen waarbij het spijsverteringsstelsel tijdelijk moet herstellen.

  1. Nauwkeurige voedingscontrole: Parenterale voeding biedt nauwkeurige controle over de samenstelling en de hoeveelheid voedingsstoffen die de patiënt ontvangt, waardoor het geschikt is voor specifieke medische behoeften.
  2. Geen gastro-intestinale beperkingen: Het kan worden gebruikt bij patiënten met ernstige gastro-intestinale problemen of darmfalen, waar enterale voeding niet mogelijk is.
  1. Infectiegevaar: Omdat parenterale voeding intraveneus wordt toegediend, is er een verhoogd risico op infecties en complicaties zoals kathetergerelateerde bloedstroominfecties.
  2. Kosten en complexiteit: Parenterale voeding is over het algemeen duurder dan enterale voeding vanwege de noodzaak van gespecialiseerde apparatuur, opslag en monitoring.
  3. Verlies van maaltijd plezier: Patiënten missen de fysieke handeling van eten, wat een psychologische impact kan hebben en het sociale aspect van maaltijden kan wegnemen.
Wat VitalAire voor u kan betekenen

VitalAire is leverancier van alle soorten en merken sondevoeding en een breed pakket toebehoren en biedt een ruime keuze, service en begeleiding aan patiënten. Daarnaast ondersteunen wij u in het bieden van de best mogelijke voedingszorg. VitalAire onderscheidt zich door flexibiliteit, begeleiding en aandacht voor de patiënt.

Er is een grote diversiteit aan mogelijkheden en diensten waarbij wij u graag terzijde staan, zoals:

  • Alle soorten sondevoeding die in België verkrijgbaar is, is beschikbaar. Aangevuld met een zeer breed assortiment pompen en toedieningsmaterialen tegen een scherpe prijs.
  • 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteuning voor patiënt, ziekenhuis en thuiszorg.
  • Snel en eenvoudig uw voeding nabestellen via de webshop
  • Betrouwbare, snelle levering en instructie op een naar wens gekozen locatie.
  • Installatie, instructie en begeleiding door gespecialiseerd personeel

Bronnen

  1. Enteral tube feeding in adults, R.Scott, TE Bowling
  2. Enteric Feedings Adebayo Adeyinka; Audra S. Rouster; Menogh Valentine.
  3. Advantages of enteral nutrition over parenteral nutrition David S. Seres, Monika Valcarcel and Alexandra Guillaume