Overslaan en naar de inhoud gaan
Personne présentant des signes de trouble du sommeil.

Wat is slaapapneu?

Voor een beter begrip van de pathologie

Het slaapapneusyndroom is het meest voorkomende ademhalingsprobleem dat zich voordoet tijdens de slaap.

Link

All about Sleep Apnea

Voor meer informatie over slaapapneu, bezoek deze uitgebreide site over de ziekte, de diagnose, therapie en hoe ermee te leven.

Meer informatie

Abnormale ademhaling tijdens de slaap

Patiënten met dit syndroom kunnen niet normaal ademen tijdens hun slaap, omdat hun bovenste luchtwegen worden afgesloten. Daardoor vormt zich een tijdelijke onderbreking van de ademhaling. We noemen dit fenomeen een Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS). Deze onderbreking kan 10 seconden of zelfs meer dan een minuut duren en zich meerdere keren per uur herhalen. Tijdens deze apneu wordt de lucht in de longen niet meer vernieuwd waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt.

Mensen met Obstructief SlaapApneuSyndroom (OSAS) vertonen vaak tekenen van vermoeidheid en hebben de indruk dat ze 's morgens niet behoorlijk zijn uitgerust. Ze worden immers 's nachts wakker, zelfs onbewust (micro-ontwaken) om de luchtwegen de kans te geven zich weer een beetje te openen en de lucht enkele ogenblikken te laten binnenstromen. Dit gebeurt op een lawaaierige en vibrerende manier: snurken. Soms volgt heel snel echter een nieuwe apneu. Het aantal keer ontwaken, de duur van het ontwaken en de tijd ertussen verschillen van persoon tot persoon. 

Bij een goede behandeling verdwijnen meestal de vermoeidheid en de overige symptomen. 

Welke factoren?

Er zijn heel wat factoren die slaapapneu bevorderen. De meest voorkomende zijn: overgewicht, bepaalde anatomische bijzonderheden aan de kaak, het gebruik van alcohol en bepaalde geneesmiddelen, leeftijd.

Mogelijke bijkomende gevolgen?

  • Overmatige slaperigheid overdag, wat een invloed kan hebben op de geestelijke vermogens en de concentratie. 
  • Verkeers- en arbeidsongevallen
  • Cardiovasculaire stoornissen: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, ...
  • Diabetes
  • Psychologische stoornissen: depressie, frequente humeurschommelingen, angst, seksuele problemen, hoofdpijn (vooral 's morgens) en prikkelbaarheid.
  • ...