Overslaan en naar de inhoud gaan
Compte rendu du diagnostic du sommeil d'un patient.

Diagnose van de Slaapapneu

Hoe kan de diagnose slaapapneu worden gesteld?

De symptomen kunnen worden gedetecteerd door familieleden, maar alleen een slaapstudie biedt een betrouwbare diagnose van slaapapneu.

Symptomen

Meestal is de patiënt zich zelf niet bewust van de apneu-episodes die hij 's nachts had. De symptomen worden vooral opgemerkt door zijn partner. De partner en de familie vervullen dan ook een zeer belangrijke rol bij de detectie van het syndroom. Zij merken dat de patiënt bijzonder zwaar snurkt, dat hij 's nachts een aantal keer wakker wordt en dat hij veel beweegt tijdens zijn slaap.

Opgelet: het is niet omdat mensen snurken dat ze daarom het slaapapneusyndroom hebben. Slecht slapen 's nachts en slaperigheid overdag kunnen heel wat oorzaken hebben. Bij twijfel moet u zeker een arts raadplegen. 
 

Link

RIZIV

Meer informatie over de voorwaarden voor interventie in de kosten van thuisbehandeling van slaapapneu vindt u op de RIZIV-website.

Meer weten

De studie van de slaap

Om een betrouwbare diagnose te stellen, moet er een slaaponderzoek, de zogenaamde Polysomnografie uitgevoerd worden. De patiënt krijgt daarbij sensoren opgeplakt die tijdens zijn slaap verschillende parameters registreren zoals: het aantal apneu-episodes, de duur van deze episodes of de zuurstofdalingen in het bloed.